Zašto ne postižemo iste rezultate na tečajevima?

Krenuli ste s prijateljicom ili partnerom na isti tečaj, ali s vremenom primjećujete da ne napredujete jednako? Krenuli ste i sami na tečaj, došli do pola i počeli gubiti motivaciju za nastavak? I tako od tečaja do tečaja dok na kraju ne zaključite da je učenje stranog jezika preteško i možda ipak nije za vas.

Dobra vijest je da nije do vas, nego do tečaja 🙂

Zašto škole i centri za strane jezike imaju toliko različitih ponuda za iste jezike? Standardni, opći, intenzivni, tango, valcer i razno razni nazivi. Spominju se brojevi sati i stupnjevi, ali nikako ne vidite razliku u svemu i na kraju se prilikom odabira vodite isključivo cijenom.

Kimanje glavom i nabadanje infinitiva nikako ne spada u domenu „imam predznanje“?

Jezik je potrebno savladati u više komponenti da bi mogli reći da ga znate koristiti.  Gledate turske i španjolske serije i s vremenom počnete upotrebljavati fraze iako niste bili ni na jednom satu španjolskog, a ni turskog? Ili savršeno riješite pismeni kviz provjere znanja u kojem vizualizirate točan odgovor, ali kada dođe vrijeme da sami nešto kažete shvatite da možda ipak niste na toj razini znanja?

Upravo zato jezik se testira u svim njegovim komponentama kako bi se procijenilo znanje – slušanje, pisanje, čitanje i govor. 

Jedno bez drugog ne ide i iako vam se u početku možda čini nebitnim i samo želite što prije razviti konverzaciju, dobro razmislite da li vam se isplati raditi prečice u učenju, jer na dobrim temeljima kvalitetno znanje se gradi.

Zašto onda toliko ponuda i raznih opcija učenja?

I tako dolazimo do razloga zašto toliko ponuda i raznih opcija učenja – zato jer ne usvajamo svi nove informacije i ne učimo na isti način! 

Dok se jedni bolje nose s vizualnim komponentama, drugi će se više osloniti na sluh ili pak na pokret. Koji ste vi tip osobe i na koji način ćete vi najbolje učiti u velikoj većini slučajeva prepozna sam predavač i u radu u malim skupinama (ili individualno) predavač ima mogućnost prilagoditi gradivo i dati pojašnjenja svakom polazniku na njemu prihvatljiv način. 

Zato obratite pozornostkoliko polaznika ima u grupi jer realno, ako vas je više od 6 teško da će biti prilike pratiti rad svakoga sa istom pozornošću. Također, ni mnogi odrasli nisu svjesni razlika niti koji im stil učenja najviše odgovara pa i kod samostalnog učenja rade pogreške kod usvajanja novog gradiva. 

Da li već znate koji ste vi tip?

# Vizualni tip

  • najlakše uči gledanjem, pamti slike i raspored u prostoru. U razgovoru će prije upotrijebiti izraz: „gledaj, vidiš…“ umjesto „slušaj, čuj“. Prilikom učenja korisno je da se služe bojama, podcrtavanjem, zaokruživanjem, izradom mentalnih mapa i vizualizacijom pojmova.

# Auditivni (slušni) tip

  •  najbolje uči uz pomoć glazbe, čitanjem i ponavljanjem naglas, odgovara im učenje u paru i odlično pamte kroz zanimljive priče i primjere.

# Kinestetički (motorički) tip

  • najlakše uče uz hod, pokret i igru. Prilikom učenja mogu koristiti loptice (npr. ponavljanje gradiva uz dodavanje). Često su u pokretu i teško im je usredotočiti se duže vrijeme pa prilikom učenja trebaju češće pauze kako ne bi gubili pozornost.

# Tekstualni tip 

  • najbolje uče kroz ispisane materijale, najlakše pamte ako nešto sami zapišu stoga je jako korisno da sami izrađuju bilješke. Obično vole prepisivati tekst ili sažeti ga na način koji njima odgovara.

Važno je naglasiti i da se kod određenog dijela ljudi stilovi često kombiniraju, stoga obratite pažnju kako se ponašate i govorite i probajte naći odgovarajući način za sebe.

Brže ili sporije?!

A prije nego donesete konačnu odluku o tečaju, uz veličinu grupe provjerite i intenzitet učenja. Ako se prepoznate koji ste tip i koji način učenja vam najbolje odgovara, nemojte se precijeniti i krenuti na intenzivni tečaj samo zato jer smatrate da je brzina učenja formula uspjeha! 

Ovisno o tome koji ste tip možda ćete bolje rezultate postići upravo kontinuiranim radom u sporijem ritmu, nego intenzivnim pohađanjem koji može dovesti do brzog zasićenja i odustajanja.

Ukoliko ni sami niste sigurni što odabrati, uvijek vam preporučamo radije se konzultirati sa stručnjacima u tom području – samom školom ili centrom za strane jezike, nego lutati od tečaja do tečaja u potrazi za pravim.